Φυσική προστασία από τα κουνούπια
του Μανώλη Καπάνταη, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος τ. Δ/ντής Πράσινου
Φυτά που αναπτύσσονται εύκολα για την απώθηση των κουνουπιών
Προσεγγίζει η χρονική περίοδος, που αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, έτσι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αναζητούν τρόπους για να καταπολεμήσουν και να ελέγξουν τους πληθυσμούς των κουνουπιών στους υπαίθριους χώρους. Ιδιαίτερα εφέτος που η καλοκαιρία ήρθε σχετικά νωρίτερα.
Με όλη τη δημοσιότητα σχετικά με τις παρενέργειες που έχουν όσοι νοσήσουν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα προϊόντα απώθησης των κουνουπιών κερδίζουν δημοσιότητα και είναι στις άμεσες προτεραιότητες των πολιτών. Εκτός από τα μέτρα που πρέπει να λάβετε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και των άλλων φορέων, πριν φτάσετε στη χρήση χημικών σπρέι, δοκιμάστε τη φύτευση φυτών που καλλιεργούνται εύκολα και τα οποία έχουν φυσικές ιδιότητες να απωθούν τα κουνούπια.
Η φύτευση και η καλλιέργεια φυτών που εκπέμπουν εντομοαπωθητικές ουσίες, σας παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία για να βγείτε και να απολαύσετε το κήπο και το μπαλκόνι σας. Φυτέψετε αυτά τα φυτά που μπορεί να πετύχατε το τέλειο συνδυασμό της ομορφιάς και της λειτουργικότητας. Για την ενίσχυση της απώθησης των κουνουπιών , σας προτείνω να φυτέψετε τους χώρους κοντά και γύρω από το υπαίθριο καθιστικό στην αυλή σας. Οι συνάδελφοι μελετητές πρασίνου είναι σημαντικό να λάβουν υπόψη στο σχεδιασμό και στη διαχείριση του πρασίνου στις φυτοτεχνικές μελέτες για το κήπο η το μπαλκόν, η θα έλεγα και για όλους τους χώρους πρασίνου, να χρησιμοποιούν φυτά με εντομοαπωθητικές ιδιότητες στις θέσεις συγκέντρωσης (καθιστικά), στα μονοπάτια , στις εισόδους και στα παράθυρα του σπιτιού. Αναλυτικά παρακάτω γίνεται αναφορά στο κάθε φυτό. Μερικοί άνθρωποι βέβαια είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τη χρήση φυτών για την απώθηση εντόμων . Προτιμούν αντί γι’ αυτό πολλά εντομοαπωθητικά που υπάρχουν στο εμπόριο και περιέχουν από 5% έως 25% DEET.
Όμως υπάρχουν και ανησυχίες, από μεγάλη μερίδα σχετικά με τις πιθανές τοξικές επιδράσεις του DEET, καθώς αυτό απορροφάται στο σώμα μέσω του δέρματος σας, ειδικά όταν χρησιμοποιείται κοντά παιδιά. Τα παιδιά φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις παρενέργειες, επειδή το δέρμα των παιδιών απορροφά περισσότερο DEET από έναν ενήλικα.
Σίγουρα, το DEET έχει τη θέση του και είναι ακόμη ζωτικής σημασίας σε ορισμένες περιπτώσεις και τοποθεσίες, αλλά νομίζω ότι είναι πάντα χρήσιμο να εξεταστούν, επίσης, φυσικές θεραπείες και λύσεις και όχι να φθάσετε στη φαρμακευτική η χημική επιλογή κάθε φορά.
Η γνώση και η εμπειρία από τη γεωργία, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, καθώς και η βοτανική επιστήμη, επιβεβαιώνουν ότι ορισμένα φυτά παράγουν δευτερευόντως χημικές ενώσεις που λειτουργούν ως φυσικά εντομοκτόνα. «Οι βιοχημικές διεργασίες των φυτών παράγουν ενώσεις που μερικές χρησιμοποιούνται για τις λειτουργίες του φυτού ενώ κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχουν κανένα ρόλο», δήλωσε ο Eugenio Santiago, καθηγητής της βοτανικής στο Τμήμα Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο.
«Αλλά όπως έχουμε μάθει από τις έρευνες που έχουν γίνει σε άλλες χώρες, μέσω των εξελικτικών αυτών μηχανισμών, οι ουσίες αυτές είναι το φυσικό φυτοφάρμακο που παράγεται από τα φυτά για να αμυνθούν από τα αρπακτικά ζώα, από έντομα ή άλλα φυτοφάγα ζώα. Όλοι το γνωρίζουν ότι το έντομο ή το ζώο δεν τρώει πικρά, για παράδειγμα».
Υπάρχουν νέα απωθητικά κουνουπιών στην αγορά σήμερα χωρίς DEET που προσφέρουν κάποια ανακούφιση σε όσους ενδιαφέρονται να ψεκάσουν σε εξωτερικούς χώρους την περίοδο ανάπτυξης των κουνουπιών. Αλλά υπάρχουν επίσης και ορισμένα είδη φυτών τα οποία είναι εύκολο να αναπτυχθούν και τα οποία έχουν κάποια επίδραση στην απώθηση των κουνουπιών στις περιοχές του σπιτιού του μπαλκονιού και του κήπου σας.
Αιθέρια έλαια ή πτητικές ουσίες των φυτών έχουν ποικιλοτρόπως αναφερθεί ότι έχουν πολλές ιατρικές εφαρμογές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να συμβάλλουν για να σχεδιαστεί ένας εναλλακτικός τρόπος για τον έλεγχο των κουνουπιών που σήμερα βασίζεται σε εφαρμογές συνθετικών εντομοκτόνων. Το ιδανικό της έρευνας αυτής θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο εμπόριο ως μια αποτελεσματική εφαρμογή που αφορά το μέτρο προστασίας από τα κουνούπια και έτσι τον έλεγχο ασθενειών που προκαλούνται από παθογόνα κουνούπια.
Μια επισκόπηση για τα κουνούπια
Η εντομολογία αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 3.000 διαφορετικά είδη κουνουπιών σε όλο τον κόσμο. Ενώ κάθε κουνούπι έχει μια μοναδική επιστημονική ονομασία, η παρουσία τους όμως στους ανθρώπους και τα ζώα είναι σχετικά παρόμοιες. Όπως και με τα περισσότερα έντομα, τα κουνούπια γεννούν τα αυγά για να αναπαραχθούν. Αυτά τα αυγά βρίσκονται συχνά σε , στάσιμα νερά και επιπλέουν σαν «σχεδίες». ¨Ένα από τα πιο σημαντικά προληπτικά μέτρα είναι να εξαλείψετε τη συσσώρευση στάσιμου νερού στην αυλή η το μπαλκόνι σας (στα πατάκια κάτω από τις γλάστρες , υπερβολικό πότισμα στα φυτά και το γκαζόν το οποίο δεν αποστραγγίζει ούτε εξατμίζεται και παραμένει στάσιμο)..
Υπάρχουν τέσσερα στάδια του βιολογικού κύκλου που έχει ένα κουνούπι και περνά από: αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο. Κατά το στάδιο των αυγών, προνυμφών και χρυσαλλίδων, τα κουνούπια ζουν στο νερό. Η διάρκεια ζωής ενός κουνουπιού είναι σχετικά σύντομη. Τα θηλυκά κουνούπια μπορεί να ζήσουν αρκετές εβδομάδες εάν έχουν μια σταθερή πηγή τροφής, ενώ τα αρσενικά κουνούπια ζουν συνήθως λιγότερο από μία εβδομάδα.
Η κύρια διαφορά μεταξύ ενήλικα αρσενικού και θηλυκού κουνουπιού είναι το μέγεθός τους. Σε γενικές γραμμές, τα θηλυκά κουνούπια είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά και έχουν νηματοειδής κεραίες ενώ τα αρσενικό κουνούπια διαθέτουν πιο θυσανωτές κεραίες.
Mosquito life cycle (clockwise from upper left):
Egg raft, larvae, pupa, and adult.
University of California
Τα αρσενικά και τα θηλυκά ενήλικα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ. Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα να γεννήσουν τα αυγά, τα θηλυκά κουνούπια αναζητούν, οικοδεσπότες για να τραφούν με το αίμα τους. Τα αρσενικά κουνούπια δεν τρέφονται με αίμα.
Η σημασία των κουνουπιών στο Οικοσύστημα
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα δεν έχουν κανένα σκοπό στη φύση εκτός από τη παρενόχληση σας. Η αποστολή τους είναι πολύ σημαντική στο τοπικό οικοσύστημα . Οι προνύμφες χρησιμεύουν ως μια βασική πηγή τροφής για τα ψάρια και για τα άλλα υδρόβια ζώα. Καθώς τα κουνούπια μεγαλώνουν, γίνονται μια πηγή τροφής για τις νυχτερίδες, τα πουλιά, κ.λ.π. Χωρίς αυτά τα έντομα, ολόκληρες ομάδες των ζώων θα υστερούσαν σε τροφή.
Οι αρνητικές επιπτώσεις των κουνουπιών
Φυσικά, από ένα θετικό όφελος προέρχεται και ένα αρνητικό. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο μειονέκτημα των κουνουπιών είναι η ικανότητά τους να μεταδίδουν επικίνδυνα παθογόνα στον άνθρωπο και στα άλλα θερμόαιμα ζώα. Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, όπως εγκεφαλίτιδα, το δάγκειο πυρετό και το κίτρινο πυρετό. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτά τα έντομα, μπορεί να είναι μόνο φορείς της νόσου, δεν μπορεί να προκαλέσουν από μόνα τους τη νόσο. Για παράδειγμα, ένα κουνούπι πρέπει να τραφεί με ένα μολυσμένο ξενιστή ώστε να μεταδώσει ένα παθογόνο νόσημα.
Τα φυτά που απωθούν τα κουνούπια
Τα παρακάτω φυτά είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο διότι δρουν ως φυσικά απωθητικά κουνουπιών. Ενώ μερικά λειτουργούν η αποδίδουν καλύτερα από άλλα, ενσωματώνοντας αυτά τα φυτά στην αυλή και το μπαλκόνι σας μπορεί να μειώσετε τη συγκέντρωση αυτών των ενοχλητικών και δυνητικά επικίνδυνων, εντόμων. Ας τα δούμε αναλυτικά:
1. Σιτρονέλλα ένα ευπροσάρμοστο φυσικό εντομοαπωθητικό
Η σιτρονέλλα (Cymbopogon nardus) είναι το πιο κοινό φυσικό συστατικό που χρησιμοποιείται στη παρασκευή απωθητικών κουνουπιών. Το διακριτικό άρωμα της σιτρονέλλα είναι ένα ισχυρό μυρωδικό που κρύβει άλλες ελκυστικές ουσίες για τα κουνούπια, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο σε αυτά να σας βρουν. Αν και η σιτρονέλλα χρησιμοποιείται σε πολλές μορφές, όπως αρωματικά κεριά , δάδες και «άρωμα» , το φυτό είναι πιο αποτελεσματικό, επειδή έχει μια ισχυρή μυρωδιά. Η σιτρονέλλα είναι ένα πολυετές φυτό που αναπτύσσεται και φτάνει σε ύψος 1,5 – 2 μ. Μπορεί να καλλιεργηθεί απ’ ευθείας στο έδαφος σε περιοχές που το κλίμα είναι ήπιο και δεν εμφανίζεται παγετός. Εάν φυτεύσετε στο κήπο ή στην αυλή, θα πρέπει τα αυτά τα φυτά να τοποθετηθούν , πίσω από μικρά διακοσμητικά φυτά και θάμνους. Στα βόρεια της χώρας η σε περιοχές που έχουμε κρύο το χειμώνα η σιτρονέλλα μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία μεγάλη ζαρντινιέρα ή σε γλάστρα , ιδανική περίπτωση να είναι σε βάση με ρόδες, έτσι ώστε να μπορείτε να μετακινείται σε προστατευόμενους χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Τα φυτώρια πουλούν συνήθως μικρά φυτά σιτρονέλλα σε γλάστρες, η οποία είναι έτοιμη να τη μεταφυτεύσετε σε μία μεγαλύτερη γλάστρα ή σε παρτέρια στον κήπο στο έδαφος. Η σιτρονέλλα θεωρείται φυτό με χαμηλό κόστος συντήρησης, πρέπει να κάνουμε ότι είναι το καλύτερο δυνατό για να έχει η θέση φύτευσης πλήρη ήλιοφάνεια και καλά στραγγιζόμενα εδάφη . Λίπανση με λιπάσματα πλούσιου σε άζωτο θα εξασφαλίσει έντονη ανάπτυξη, αλλά αυτή η αγωγή πρέπει μόνο να εφαρμοστεί μία φορά το χρόνο, κατά προτίμηση στις αρχές της άνοιξης.
Το άρωμα απώθησης που παράγεται από τα φύλλα του φαίνεται να λειτουργεί κυρίως όταν τα φύλλα θρυμματίζονται. Σε αντίθεση με άλλα φυτά που απωθούν τα κουνούπια σε αυτήν τη λίστα, για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματά σας, θα πρέπει να κάνετε μια μικρή επιπλέον εργασία.
Μόλις το φυτό έχει ωριμάσει, αφαιρέστε αρκετά από τα φύλλα του. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, τρίψτε τα φύλλα μαζί για να τα θρυμματίσετε και να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαια τους. Τρίψτε το λάδι από τα φύλλα πάνω στο σώμα σας. Για πρόσθετη ανακούφιση από αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα, πασπαλίζουμε θρυμματισμένα φύλλα σιτρονέλλα γύρω από υπαίθριο χώρο του καθιστικού σας. Για να μεγιστοποιηθεί περαιτέρω το αποτέλεσμα απώθησης των εντόμων, τα φυτά σιτρονέλλα να τα χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με βάλσαμο και λεβάντα στον κήπο και την αυλή σας και στο μπαλκόνι . Κατά την αγορά σιτρονέλλα , ψάξτε για τις πραγματικές ποικιλίες, Cybopogon nardus ή Citronella winterianus. Άλλα φυτά μπορούν να πωλούνται ως «άρωμα σιτρνέλλα», αλλά αυτά δεν έχουν τις ιδιότητες απώθησης του κουνουπιού όπως της αληθινής σιτρονέλλα .
2. Κατιφές
Οι κατιφέδες (Calendula officinalis) είναι ανθεκτικά ετήσια φυτά , συνήθως καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά φυτά , τα οποία έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά που τα κουνούπια, και μερικοί κηπουροί, βρίσκουν ιδιαίτερα αποκρουστική. Οι κατιφέδες περιέχουν σαν το πύρεθρο, μια ένωση που χρησιμοποιείται σε πολλά εντομοαπωθητικά.
Οι κατιφέδες προτιμούν ηλιόλουστες θέσεις και αρκετά γόνιμο έδαφος. Αν και οι κατιφέδες μπορεί να φυτευτούν από το σπόρο, τα φυτάρια στα φυτώρια είναι φθηνά και εύκολα διαθέσιμα. Οι γλάστρες με κατιφέδες μπορεί να τοποθετηθούν κοντά στις εισόδους στο σπίτι σας και σε τυχόν κοινά σημεία εισόδου του κουνουπιού, όπως τα ανοιχτά παράθυρα. Η μυρωδιά μπορεί να αποτρέψει τα κουνούπια από το να πηγαίνουν πέρα από αυτό το εμπόδιο. Ενώ κατιφέδες μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως φυτά μπορντούρες γύρω από το αίθριο, δεν σας συμβουλεύουμε να τοποθετήσετε τους κατιφέδες στο τραπέζι του αίθριου, δεδομένου ότι τα φωτεινά άνθη τους μπορεί να προσελκύσουν τις σφήκες. Όπως και με το φυτό πύρεθρο, οι κατιφέδες χρησιμοποιούνται καλύτερα ως «φυτό σύντροφος» για να βοηθήσουν στην προστασία άλλων φυτών. Ωστόσο, οι κατιφέδες χρειάζονται διότι δεν έχουν μόνο κάποιες ιδιότητες σαν φυσικό απωθητικό κουνουπιών, είναι φυτά για πολλές χρήσεις.
Οι κατιφέδες περιέχουν μια χημική ένωση στις ρίζες που ονομάζεται θειοφαίνια . Το φυτό αυτό έχει τη δυνατότητα να απωθεί τις αφίδες, τα σκουλήκια στο λάχανο, τις λευκές μύγες και πολλά άλλα παράσιτα. Οι κατιφέδες είναι ιδιαίτερα καλοί στο να προστατεύουν τα φυτά της ντομάτας. Γι’ αυτό μην εντυπωσιαστείτε αν δείτε κατιφέδες φυτεμένους ανάμεσα στις φυτείες ντομάτας.
Μαζί με ισχυρές ιδιότητες καταπολέμησης των κουνουπιών της, οι κατιφέδες είναι σχετικά εύκολο να καλλιεργηθούν . Αν και έχουν εύκολη φροντίδα, υπάρχουν αρκετές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ανάπτυξη. Ο πρώτος κανόνας που πρέπει να θυμόσαστε είναι ότι οι κατιφέδες απαιτούν πολύ άμεσο ηλιακό φως. Αν και μπορούν να ευδοκιμήσουν σε σχεδόν οποιοδήποτε τύπο εδάφους, αυτά τα φυτά έχουν την τάση να κάνετε το καλύτερο δυνατό σε καλά στραγγιζόμενα, μέτριας γονιμότητας εδάφη.
Μόλις φυτευτούν, οι κατιφέδες απαιτούν πολύ λίγη συντήρηση. Ποτέ μη ποτίσετε τους κατιφέδες με νερό από πάνω. Το πότισμα θα το κάνετε πάντα στη βάση του φυτού. Μην ανησυχείτε για την λίπανση αυτών των φυτών. Λόγω της ευαίσθητης φύσης τους, η υπερβολική λίπανση προκαλεί ραγδαία ανάπτυξη του φυλλώματος, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής ανθών.
Σε αντίθεση με άλλα φυτά, οι κατιφέδες ανθοφορούν καλύτερα σε φτωχά εδάφη. Μη ξεχνάτε να φυτέψετε αυτά τα φυτά σε θέσεις με πλήρη ηλιοφάνεια, και για ένα άλλο λόγο, μπορεί το ωίδιο γρήγορα να τα προσβάλει αν αυτά παραμείνουν σε υγρό χώρο από τη πρωινή δροσιά ή από βροχές.
3. Το αγήρατο
Το αγήρατο (Ageratum Houstonianum) εκπέμπει μια μυρωδιά που τα κουνούπια βρίσκουν ιδιαίτερα αποκρουστική. Το αγήρατο εκκρίνει τη κουμαρίνη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στο εμπόριο για τη παρασκευή απωθητικών κουνουπιών.
Το αγήρατο είναι καλλωπιστικό φυτό, φτάνει σε ύψος 20 – 30 εκ. εύκολα αναγνωρίζεται από μπλε λουλούδια, αν και υπάρχουν ποικιλίες με ροζ, λευκά και μοβ άνθη. Αυτό το φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει σε πλήρη ή μερική ηλιοφάνεια και δεν απαιτεί πλούσιο έδαφος. Συχνά τα συναντούμε σε βραχόκηπους, όπου τα φυτά με χαμηλό ύψος προτιμούνται .
Τα φύλλα του αγήρατου μπορούν να θρυμματίζονται για να αυξηθεί η διάχυση της οσμής που εκπέμπεται από το φυτό, δεν είναι όμως σκόπιμο να τρίβετε τα θρυμματισμένα φύλλα απευθείας στο δέρμα.
4. Φλισκούνι
Το φλισκούνι (Mentha pulegium) είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα φυτά που βοηθά να απωθούνται τα κουνούπια, οι σκνίπες και άλλα έντομα. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να είναι το νούμερο ένα φυτό που πρέπει να καλλιεργείτε σαν φυσικό απωθητικό κουνουπιών. Το φλισκούνι χρησιμοποιείται συχνά σαν συστατικό στις κρέμες και τα σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο σαν φυσικό απωθητικό κουνουπιών. Το φλισκούνι είναι μεγάλο φυτό και καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια, να γνωρίζετε όταν το φυτέψετε στον κήπο σας. Βέβαια θα είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται ως μια φυσική απωθητική ουσία κουνουπιών και να εφαρμόζεται στο δέρμα σας. Αν θρυμματίσετε φύλλα από φλισκούνι και τα τρίψετε επάνω στο δέρμα σας, αυτό λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό φυσικό απωθητικό κουνουπιών. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να συντρίψετε τα κοτσάνια και να τα βάζετε στις τσέπες, στις τσάντες και τα καπέλα.
Το φλισκούνι είναι επίσης φυσικό εντομοαπωθητικό και για τα σκυλιά. Με θρυμματισμένο φλισκούνι από τα φύλλα και τα κοτσάνια μπορείτε να τρίψετε στους σκύλους για να τους βοηθήσουν να απωθήσουν τα τσιμπούρια και τους ψύλλους. Πολλές φορές θα δείτε συχνά τα σκυλιά να τρίβονται στο φλισκούνι όταν βρίσκονται στο ύπαιθρο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσετε το φλισκούνι στην αυλή σας είναι να το καθιερώσετε ως ένα «φυτό σύντροφος». Πολλοί έχουν επιτυχία στην απώθηση των κουνουπιών όταν το φλισκούνι φυτεύεται κοντά σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται στην αυλή η στο κήπο. Για παράδειγμα, η φύτευση κοντά σε εξωτερικούς χώρους του καθιστικού. Το φλισκούνι αναπτύσσεται εξαιρετικά και σε γλάστρες. Για να αποτρέψετε τις κοινές προσβολές από μύκητες που πλήττουν το φυτό, ψεκάστε με χαμομήλι μετά τη φύτευση με ένα μυκητοκτόνο.
5. Βάλσαμο
Το βάλσαμο (επιστ. Υπερικόν το διάτρητον, Hypericum perforatum) είναι φυτό του γένους Υπερικόν. Το βάλσαμο είναι σημαντικό φυτό για την απώθηση των κουνουπιών και άλλων έντομων που τσιμπούν. Είναι ιδανικό για φύτευση γύρω από υπαίθριους χώρους, μονοπάτια και κοντά σε πόρτες και παράθυρα.
Για έχετε το μέγιστο όφελος, συνδυάστε το βάλσαμο με σιτρονέλλα και λεβάντα. Διπλασιάστε την απόδοση με αυτά τα φυτά που απωθούν τα κουνούπια κλπ, για μέγιστα αποτελέσματα.
Για την ενίσχυση της ιδιότητας της απώθησης των κουνουπιών , όπως προαναφέραμε και στα προηγούμενα φυτά, σας προτείνω να φυτέψετε βάλσαμο κοντά στο υπαίθριο καθιστικό στην αυλή σας, γύρω από τα μονοπάτια και κοντά σε παράθυρα και πόρτες. Σε αντίθεση με ορισμένα από τα άλλα εντομοαπωθητικά φυτά, το βάλσαμο είναι αρκετά ανθεκτικό και προσαρμόζεται αρκετά καλά σε μια ευρεία ποικιλία συνθηκών φωτισμού και εδάφους.
6. Λεβάντα
Η Λεβάντα (επ. ονομ. Lavandula) ανήκει στην οικογένεια της μέντας και είναι ένα μυρωδάτο βότανο ιθαγενή στην περιοχή της Μεσογείου. Παράγει όμορφα μπλε-μοβ άνθη, τα έλαια που δημιουργεί έχουν μια μακρά ιστορία που χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικό βάμμα.
Η Λεβάντα είναι γενικά ένα ισχυρό εντομοαπωθητικό κουνουπιών. Τα έλαια που εκκρίνονται από το φυτό αποκρούουν αποτελεσματικά αυτά τα παράσιτα με εντελώς φυσικό τρόπο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λεβάντα για να απωθήσετε τα κουνούπια με φυσικό τρόπο. Η πιο αποτελεσματική από αυτές τις μεθόδους είναι η εκχύλιση των ελαίων του. Για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, απλά τρίψτε τα άνθη της στις περιοχές του δέρματός σας όπου στα κουνούπια αρέσει να δαγκώνουν, όπως τους αστραγάλους και τα χέρια σας.
Φυσικά, η λεβάντα απωθεί φυσικά τα κουνούπια, απλά όπου αναπτύσσεται. Φυτέψτε λεβάντα γύρω από υπαίθριους χώρους, μονοπάτια και κοντά σε πόρτες και παράθυρα. Η μυρωδιά που παράγεται από το φυτό αποκρούει τα κουνούπια και άλλα έντομα. Η λεβάντα μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μαζί με ισχυρές ιδιότητες καταπολέμησης των κουνουπιών του, είναι επίσης μια όμορφη προσθήκη σε οποιοδήποτε σπίτι ή στον κήπο.
Κόψτε χλωρά ή αποξηραμένα φύλλα λεβάντας τα οποία μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε σε περβάζια για να σταματήσουν τα κουνούπια να εισέρχονται στο σπίτι. Επιπλέον, τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ντουλάπες για να απωθήσουν τους σκώρους και να αποκτήσουν τα ρούχα φρεσκάδα και ωραία μυρωδιά.
Η λεβάντα είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα φυτά που απωθούν τα κουνούπια, ώστε να μπορούν χωρίς δυσκολία να αναπτυχθούν.
7. Πύρεθρο Χρυσάνθεμο
Το πύρεθρο επίσης γνωστό ως Χρυσάνθεμο Chrysanthemum (Pyrethrum) cinerariaefolium και τα συγγενή είδη C. roseum και C. carneum.
Ενώ δεν είναι συγκεκριμένα ένα φυτό μόνο απωθητικό κουνουπιών, το πύρεθρο βοηθά να αποκρούσει μια ολόκληρη σειρά από άλλα έντομα και ζωύφια, συμπεριλαμβανομένων: αφίδες, τζιτζίκια, τετράνυχο και τα τσιμπούρια.
Το Πύρεθρο είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται ως «φυτό σύντροφος» για την προστασία άλλων φυτών με τις εντομοαπωθητικές ιδιότητες του. Πρέπει να είναι φυτεμένο κοντά στα φυτά τα οποία επηρεάζονται από τα παραπάνω έντομα.
Επιπλέον ένα φυσικό φυτοφάρμακο μπορεί να γίνει με άνθη του πύρεθρου. Τα άνθη θα πρέπει να ξηραίνονται και θρυμματίζονται και να αναμιγνύονται με νερό. Είναι πέρα από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου, για να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την ισχύ κλπ, έτσι παρακαλούμε να διεξάγετε περαιτέρω έρευνα πριν από την προσπάθεια αυτή, όπως ακόμη και αν το φυτοφάρμακο είναι εντελώς φυσικό, μπορεί ακόμα να είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Τα έλαια που παράγονται από το φυτό Chrysanthemum είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά απωθητικά εντόμων. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία του συνόλου των φυσικών απωθητικών εκλύουν αιθέριο έλαιο ως το κύριο δραστικό συστατικό τους. Δεν είναι μόνο το λάδι της που απωθεί τα κουνούπια , αλλά αν έρθει αυτό σε επαφή με αυτό τα έλαια, έχει σαν αποτέλεσμα να σκοτώσει πραγματικά το έντομο. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για εκείνους που ασχολούνται με τη μαζική προσβολή από τα κουνούπια.
Όπως και με πολλά από αυτά τα φυτά, τα χρυσάνθεμα είναι σχετικά εύκολα στη φροντίδα τους, εφ’ όσον ακολουθείτε τις σωστές συμβουλές . Το φυτό αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο ωίδιο. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να τα διατηρήσετε σε χώρους ξερούς και να αερίζονται καλά.
Αυτά τα φυτά απαιτούν άνετη κυκλοφορία του αέρα, αποστράγγιση του νερού μετά από κάθε πότισμα και την πλήρη ηλιοφάνεια το πρωινό για να στεγνώσει αποτελεσματικά κάθε δροσιά που έχει ήδη απομείνει στους μίσχους και τα φύλλα. Ποτέ δεν τοποθετούμε το φυτό σε χαμηλή θέση ή να το εγκλωβιστούμε σε περιοχές που διαθέτουν μικρή κυκλοφορία του αέρα.
Όσον αφορά το έδαφος, τα φυτά αυτά απαιτούν γόνιμα, αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη. Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή υγεία τους, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος διατηρεί ένα επίπεδο pH περίπου 6,5. Αυτά τα φυτά είναι σχετικά σκληρά. Για να κρατήσετε αυτά τα φυτά όσο το δυνατόν υγιέστερο, βεβαιωθείτε ότι είναι εκτεθειμένα στο φως. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, λιπαίνονται με ένα πλήρες λίπασμα για όλες τις χρήσεις.
8. H μέντα
H μέντα (Mentha) είναι ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών των εύκρατων περιοχών. Η μέντα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά λόγω της ισχυρής μυρωδιάς της. Είναι κοινό συστατικό σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Το άρωμα και η γεύση της μέντας, είναι ισχυρή και τα αιθέρια έλαια της διαχέονται μέσω του αέρα για να απωθήσουν φυσικά τα κουνούπια και άλλα κοινά έντομα. Η μέντα φυτεύεται ομαδικά στους εξωτερικούς χώρους, γύρω από τα παράθυρα ή κοντά σε πόρτες και είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απωθήσετε φυσικά τα κουνούπια και άλλα έντομα.
Ένα άλλο πρόσθετο όφελος που έχετε είναι, όταν σας τσιμπήσει ένα κουνούπι τρίψτε τα φύλλα της απευθείας στο σημείο που είναι το δάγκωμα. προσφέρει σχεδόν στιγμιαία ανακούφιση φαγούρα. Διπλό όφελος, είναι ένα φυτό που απωθεί τα κουνούπια και παρέχει ανακούφιση από τσίμπημα κουνουπιού .
Η μέντα αναπτύσσεται με ευκολία. Όπως και οποιοδήποτε άλλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μέντας, ο δυόσμος αναπτύσσεται γρήγορα και απαιτεί ελάχιστη φροντίδα. Τα φυτά έχουν την τάση να αναπτύσσονται καλύτερο απ’ ευθείας στο κήπο, μπορούν επίσης να όμως να αναπτυχθούν αρκετά καλά και σε γλάστρες. Γεμίστε ένα δοχείο με λίπασμα εμπλουτισμένο με γλάστρες μίγματος και τον τόπο κοντά σε εξωτερικούς χώρους καθιστικού. Η μόνη απαίτηση είναι αυτά τα φυτά χρειάζονται πλήρη ηλιοφάνεια για να ανθίσουν.
Για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα απώθησης των κουνουπιών της μέντας, πάρτε αρκετά ώριμα φύλλα από το φυτό. Θρυμματίστε τα φύλλα σε μικρά κομμάτια και να τα διασκορπίσετε σε ολόκληρο το χώρο γύρω από το καθιστικό σας.
9. Δενδρολίβανο
Το Rosmarinus officinalis, κοινώς γνωστό ως το δεντρολίβανο, είναι ένα ξυλώδες, πολυετές, αρωματικό φυτό, αειθαλές , με βελονοειδή φύλλα και λευκά, ροζ, μοβ ή μπλε λουλούδια, ενδημικό στη περιοχή της Μεσογείου.
Το ύψος του φθάνει το 1,5 μ. καλλιεργείται ως καλλωπιστικό και απωθεί τα κουνούπια και μια ποικιλία εντόμων επιβλαβών για τα λαχανικά. Το δεντρολίβανο μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρες και στο κήπο και διαμορφώνεται σε διάφορα γεωμετρικά σχήματα.
Τα έλαια που διαχέονται από το δενδρολίβανο είναι δυσάρεστα για πολλά έντομα. Το ίδιο και τα μέρη του φυτού είναι αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά.
10. Λεμονοθύμαρο Thymus citriodorus
Το Λεμονοθύμαρο (Τ. citriodorus ) είναι ένας αειθαλής θάμνος, με αύξηση έως και 0,1 μέτρα σε ύψος από 0,3 μέτρα πλάτος εξάπλωση. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια και καλή αποστράγγιση του εδάφους. Η περίοδος άνθισης είναι μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού, με ροζ λουλούδια .
Το Λεμονοθύμαρο απωθεί τα κουνούπια. Το ίδιο το φυτό δεν απωθεί τα ενοχλητικά κουνούπια. Για να απελευθερώσετε χημικές ουσίες του, θα πρέπει πρώτα να θρυμματίσετε τα φύλλα. Για να το κάνετε αυτό, απλά κόψετε μερικά κλαδιά και τρίψτε τα ανάμεσα στα χέρια σας. Πριν το κάνεις αυτό, όμως, είναι σκόπιμο να βεβαιωθείτε ότι το φυσικό ιδιότητες του φυτού δεν θα σας επηρεάσουν αρνητικά.
ΛΕΞΙΚΟ
Α. Η κουμαρίνη είναι ένα φυτοχημικό με γεύση ανάλογη της βανίλιας. Η κουμαρίνη βρίσκεται σε διάφορα φυτά . Η κουμαρίνη είναι υπεύθυνη για τη γλυκιά μυρωδιά.
Β. Το είδος Tagetes παράγουν θειοφαίνια, polyacetylenic ενώσεις που έχουν ισχυρή βιοκτόνο δράση, καθιστώντας έτσι τα φυτά Tagetes πολύ χρήσιμα για την καταστολή των πληθυσμών νηματωδών στο έδαφος και ως φυσικές πηγές φυτοφαρμάκων. Στην παρούσα μελέτη, τα είδη Tagetes (Τ erecta, Τ filifolia, Τ Lucida, Τ minuta, Τ patula και Τ tenuifolia) που καλλιεργούνται στη βόρεια Ιταλία αξιολογήθηκαν για morphophenological παραμέτρους τους και του ρυθμού θειοφαινίου σε διάφορα μέρη των φυτών ( ρίζες, βλαστούς και άνθη).
Γ. Οι πυρεθρίνες είναι μια κατηγορία οργανικών ενώσεων που συνήθως προέρχονται από το φυτό Chrysanthemum cinerariifolium και έχουν ισχυρή εντομοκτόνο δραστικότητα με τη στόχευση του νευρικού συστήματος των εντόμων .Η πυρεθρίνη παρασκευάζεται συνθετικά με βιομηχανικές μεθόδους, θεωρείται ένα οργανικό εντομοκτόνο. Οι εντομοκτόνες τους και οι εντομοαπωθητικές ιδιότητές είναι γνωστές και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Δ. DEET (διαιθυλοτολουαμίδιο, είναι το πιο κοινό δραστικό συστατικό σε εντομοαπωθητικά . Είναι ένα ελαφρώς κίτρινο έλαιο που προορίζεται να εφαρμοστεί στο δέρμα ή σε ενδύματα , και παρέχει προστασία έναντι κουνουπιών)
ΠΗΓΕΣ
- Η συσσώρευση και η διανομή των θειοφαινίων στο Κατηφέ Φαρμακολογική έρευνα Communications, τόμος 20, null Έκδοση, Σελίδες 117-121
- Β Tosi, Α Donini, Α Bonora, Α Bruni Accumulation and distribution of thiophenes in Tagetes patula Author links open the overlay panel. Numbers correspond to the affiliation list which can be exposed by using the show more link. B. Tosi, A. Donini, A. Bonora, A. Bruni Institute of Botany, University of Ferrara, Corso Porta Mare 2, I-44100 Ferrara, Italy. Available online 19 February 2009. University of California Agriculture and Natural Resources Statewide IPM Program
- Τμήμα Βιολογίας πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο καθηγητής Eugenio Santiago,
- Koech Peter Kiplang’at Department of Biological Sciences, Chuka University Kenya
- Wikipedia