Κλάδεμα της τριανταφυλλιάς.
Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική φροντίδα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελείται.
Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι απαραίτητο διότι βοηθάει:
- στη καλή ανάπτυξη του φυτού από την άνοιξη και μετά που εμφανίζεται η νέα βλάστηση,
- στην ενίσχυση της ανθοφορίας και
- στην ευρωστία και ανθεκτικότητα του φυτού.
Η τριανταφυλλιές κανονικά θα πρέπει να κλαδεύονται την περίοδο προς το τέλος του χειμώνα (Ιανουαρίου – μέσα Μαρτίου) και φυσικά πριν φουσκώσουν οι οφθαλμοί και ξεκινήσει η καινούργια βλάστηση.
- Αφαιρούμε όλα τα ξερά άνθη και φύλλα που βρίσκονται πάνω στα κλαδιά από την προηγούμενη περίοδο. Παράλληλα κλαδεύονται και οι παραφυάδες που ενδεχομένως έχουν βγει στη βάση του φυτού.
- Έπειτα παρατηρούμε το φυτό και ξεκινάμε να αφαιρούμε προσεκτικά τα ξερά εκείνα τμήματα των κλαδιών που δεν πρόκειται να βλαστήσουν την άνοιξη, καθώς και τα μικρά και ασθενικά κλαδιά που θα δώσουν αραιή και ισχνή βλάστηση.
- Από τους υγιής βλαστούς αφαιρούμε περίπου τα 2/3 του μήκους τους. Στις αναρριχώμενες ποικιλίες κλαδεύουμε στα 5 εκατοστά, από τα διετή κλαδιά.
Από την άνοιξη και μετά αφαιρούμε τα υπερώριμα άνθη καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Στα μέσα του καλοκαιριού μπορούμε (ανά περίπτωση) να εφαρμόσουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα σε τριανταφυλλιές που έχουν πολλά μικρά και αδύναμα κλαδιά. Καθόλη την περίοδο την ανάπτυξης και ανθοφορίας της τριανταφυλλιάς θα πρέπει να παρατηρούμε τα φυτά για τυχόν προσβολές από εχθρούς ή άλλες ασθένειες.
Το κλάδεμα στην πορτοκαλιά, λεμονιά και μανταρινιά
Το κλάδεμα των εσπεριδοειδών (πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά, κίτρο, κουμ-κουάτ, νερατζιά) γίνεται κυρίως την άνοιξη, μετά το τέλος των παγετών, μέχρι και τον Ιούνιο. Γενικώς το κλάδεμά τους είναι ελαφρύ και περιορίζεται σε κόψιμο των λαίμαργων βλαστών, αφαίρεση βλαστών από το κέντρο των φυτών, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο σωστός αερισμός και φωτισμός καθώς και καθάρισμα των ξερών κλαδιών. Καλό είναι μετά το κλάδεμα των εσπεριδοειδών, να αλείφουμε τις τομές τους με ένα κατάλληλο σκεύασμα.
Το κλάδεμα των εσπεριδοειδών μπορούμε να το διακρίνουμε σε τρία στάδια
- Τα νεαρά δενδρύλλια κλαδεύονται κατά την μεταφύτευση τους, στον κορμό, στο επιθυμητό ύψος, πάνω από τον εμβολιασμό τουλάχιστον 50 cm, όπου θα διασταυρωθεί το δέντρο και θα αναπτύξει τους πλάγιους βλαστούς του .
- Τα επόμενα χρόνια μέχρι το τέταρτο – πέμπτο που το δέντρο φτάνει σε συνθήκες καλών αποδόσεων, αρχίζει να γίνεται ελαφρύ κλάδεμα βλαστών κυρίως από το κέντρο του, καθώς και αφαίρεση όσων είναι ασθενικών διατηρώντας ανά 15cm τους πιο δυνατούς βλαστούς γύρω από το δέντρο . Αν χρειάζεται, μετά τον πέμπτο χρόνο να περιοριστεί το ύψος των κλαδιών, γίνεται κλάδεμα και στους πλάγιους βλαστούς. Αφαιρούνται επίσης ξερά και προσβεβλημένα κλαδιά.
- Μετά από καταστροφή λόγω παγετού τα δέντρα ΔΕΝ κλαδεύονται αμέσως αλλά αργά το καλοκαίρι. Η τομή τους και το συνολικό κλάδεμα, εξαρτάται από το μέγεθος της καταστροφής. Αν η καταστροφή είναι μεγάλη, τότε κόβουμε τον κορμό 40 cm πάνω από το σημείο του εμβολιασμού, ώστε το δέντρο να αποκτήσει νέα και πυκνή βλάστηση. Αν η καταστροφή είναι περιορισμένη τότε αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά, κόβοντας και ένα μέρος του χλωρού τμήματος (5 cm -10 cm).
Στο Φυτώριο “ΦΥΣΗ” στο Χαλάνδρι, βρείτε ΟΛΑ τα απαραίτητα ΕΡΓΑΛΕΙΑ για το σωστό κλάδεμα των δένδρων, των θάμνων και των υπόλοιπων φυτών στο κήπο, τη βεράντα, αλλά και στο μπαξέ σας ή το χωράφι σας. Ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδες κλαδέματος, πριόνια, εξαρτήματα πριονιών καθώς και ειδικές πάστες για το κλάδεμα. Οι γεωπόνοι μας είναι στην ευχάριστη θέση να σας εξυπηρετήσουν σε κάθε απορία που μπορεί να έχετε για το κλάδεμα των φυτών σας.