Το φυτώριο ΦΥΣΗ διαθέτει μεγάλη ποικιλία από γαρδένιες, με άνθη άριστης εμφάνισης. Σκοπός μας δεν είναι να σας προμηθεύσουμε μόνο φυτά, αλλά να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να φροντίσετε τις γαρδένιες και να τις διατηρήσετε στο χώρο σας.
Γαρδένια
Η γαρδένια αποτελεί ένα υποτροπικό θάμνος που προέρχεται από την Ασία. Υπάρχουν 250 περίπου είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μικρά δέντρα. Τα περισσότερα είδη καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά, κυρίως για τα μεγάλα άνθη με τη θαυμάσια μυρωδιά και το όμορφο φύλλωμα τους. Το γνωστότερο είδος είναι η Γαρδένια η ιασμινοειδής (Gardenia jasminoides) ή κοινή γαρδένια.
Το μεγάλο άσπρο άνθος όταν ανθίζει δίνει την αίσθηση ότι μοιάζει σαν τριαντάφυλλο, είναι δε ένα από τα πιο ευωδιαστά άνθη που συνδυάζεται αρμονικά μαζί με το φτερωτό πράσινο φύλλωμα. Η γαρδένια είναι δημοφιλής καλλωπιστικός θάμνος, ο οποίος είναι γνωστός για τις σχολαστικές ανάγκες του. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιοχές, οι γαρδένιες έχουν σημαντικές απαιτήσεις για συντήρηση.
Φροντίδα για την ανάπτυξη του φυτού
Καλλιέργεια της γαρδένιας σε γλάστρες
Η καλλιέργεια της γαρδένιας σε γλάστρα απαιτεί κάποια φροντίδα και προσοχή, αλλά αξίζει γιατί όπως είναι γνωστό οι γαρδένιες διακρίνονται για το μεθυστικό άρωμα και όμορφη εμφάνιση τους. Η καλλιέργεια της γαρδένιας σε γλάστρες είναι δυνατόν, ειδικά εάν δεν είστε αμελείς στη φροντίδα αρκεί να καλλιεργούνται σε δροσερό εύκρατο κλίμα.
Η γαρδένια αναπτύσσεται αρκετά εύκολα στη γλάστρα στο μπαλκόνι σας, θα πρέπει όμως να καλλιεργηθεί σαν φυτό εσωτερικού χώρου ή να τη κρατήσετε στο εσωτερικό του σπιτιού σας το χειμώνα, όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.
Τοποθεσία της γαρδένιας
Επιλέξτε μια θέση που να είναι θερμή, φωτεινή και ηλιόλουστη. Ένα πράγμα που πρέπει να φροντίσετε όταν διαλέγετε το σημείο για να τοποθετήσετε τη γαρδένια, είναι ότι χρειάζεται καλή κυκλοφορία του αέρα γύρω από αυτό. Η διατήρηση της ροής του αέρα γύρω από αυτό το σημείο, θα έχει σαν αποτέλεσμα τα σταγονίδια του νερού που συγκρατούνται στο φύλλωμα να μην είναι η αφορμή για να έχουμε προσβολές από μύκητες.
Εδαφικό υπόστρωμα
Για την καλλιέργεια της γαρδένιας σε γλάστρες, επιλέξτε ποιοτικό εδαφικό υπόστρωμα (φυτόχωμα συσκευασμένο), που να είναι ελαφρύ, να στραγγίζει καλά και πλούσιο σε οργανική ουσία. Φυτόχωμα που περιέχει άργιλο πρέπει να αποφεύγεται , διότι έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό. Σημαντικό είναι να διατηρεί μέτρια υγρασία για να εξασφαλίζει ένα υγιές φυτό. Η υγρασία στις ρίζες προκαλούν μπουμπούκια , ενώ παρατηρείται πτώση των λουλουδιών όταν μειωθεί η υγρασία και το εδαφικό υπόστρωμα είναι πάρα πολύ ξηρό. Προσθέτοντας τύρφη στο εδαφικό υπόστρωμα θα ωφελήσει το φυτό σας, βοηθώντας να διατηρήσει την υγρασία χωρίς να γίνεται πάρα πολύ υγρό. Το ιδανικό κηπόχωμα πρέπει να είναι όξινο και το επίπεδο pH να είναι γύρω από 4.8-5,5 έως 6. Το φυτώριο ΦΥΣΗ διαθέτει κηπόχωμα συσκευασμένο πιστοποιημένης σύνθεσης και αρίστης ποιότητας.
Πότισμα
Ποτίστε τα φυτά βαθιά , επαναλάβατε το πότισμα έως ότου στεγνώσει το φυτόχωμα στην επιφάνεια και μέχρι βάθους 2-3 εκατοστά. Ελέγξτε το με δάκτυλο σας ακουμπώντας το φυτόχωμα. Μην υπερβάλλετε στο πότισμα και σαπίσουν οι ρίζες. Το νερό που περισσεύει πρέπει αποστραγγίζει και να μαζεύεται στο πιατάκι κάτω από τη γλάστρα.
Υγρασία της ατμόσφαιρας
Το επίπεδο της ιδανικής υγρασίας της ατμόσφαιρας είναι περίπου 70%.Αποφεύγετε το πότισμα με υδρονέφωση ή να υγραίνεται το φύλλωμα για να αυξήσετε την υγρασία, αυτό μπορεί να προκαλέσει μυκητίαση . Αντ’ αυτού, μια καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε τη γαρδένια με τη γλάστρα σας σε ένα δίσκο γεμάτο βότσαλα που είναι γεμάτος με νερό, έτσι θα αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας της ατμόσφαιρας. Με αυτό το τρόπο παρέχετε υγρασία χωρίς να απορροφήσει υπερβολικό νερό το εδαφικό υπόστρωμα.
Θερμοκρασία
Η θερμοκρασία περίπου στους (200 C) είναι η βέλτιστη για τη γαρδένια, σε αυτήν την θερμοκρασία είναι που έχουμε ανθοφορία και σχηματίζονται τα μπουμπούκια . Διακύμανση της θερμοκρασίας καταστρέφει τα μπουμπούκια ή μπορεί να αναστείλει την ανθοφορία και να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανθίσει. Συγκεκριμένα η ανθοφορία επηρεάζεται από τις πρωινές και νυχτερινές θερμοκρασίες Πρωινή θερμοκρασία από 21,00 C Νυχτερινή θερμοκρασία > από 18,50 C ή < από15,5 0 C, τότε τα μπουμπούκια δεν θα μετασχηματισθούν σε άνθη. Η επιθυμητή θερμοκρασία είναι γύρω από τους (150 C – 300 C) και είναι ιδανική για την ανάπτυξή της. Κάτω από τους (-70 C) το φυτό αντιμετωπίζει σημαντικές ζημίες. Επίσης, έκθεση σε άμεση σκληρή ηλιακή ακτινοβολία το μεσημέρι η το απόγευμα , ειδικά το καλοκαίρι μπορεί να κάψει τα φύλλα.
Καλλιεργητικές Φροντίδες της γαρδένιας
Μεταφύτευση
Μεταφυτεύετε τη γαρδένια σας κάθε 2-3 χρόνια, στα τέλη του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Κατά τη μεταφύτευση, δεν χρειάζεται να κλαδέψετε τις ρίζες, το κλάδεμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ριζικό σύστημα. Το φθινόπωρο ή άνοιξη είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για φύτευση της γαρδένιας.
Λίπασμα
Η γαρδένια απαιτεί συχνή λίπανση κατά προτίμηση με υδατοδιαλυτό πλήρες λίπασμα Ν-P- K που περιέχει ιχνοστοιχεία και με μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και άζωτο, για να εξασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη των φυτών. Η λίπανση γίνεται κάθε μήνα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου με χρήση λιπασμάτων που είναι ειδικά σχεδιασμένα για οξύφιλα φυτά . Η ειδική κατηγορία λιπασμάτων για τα οξύφιλα φυτά τους χορηγεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και επίσης ρυθμίζει το pΗ. Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην υπερλιπαίνετε τις γαρδένιες. Το πάρα πολύ λίπασμα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αλάτων, που μπορεί να βλάψει το φυτό. Μη λιπαίνετε τις γαρδένιες το φθινόπωρο, ιδίως προς το τέλος. Η λίπανση αυτή μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη, η νέα αύξηση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή το φυτό όταν στη συνέχεια εκτίθεται στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Γενικά, για τη γαρδένια, μπορείτε να βρείτε το ειδικό λίπασμα στο φυτώριο ΦΥΣΗ.
pH εδαφικού υποστρώματος
Το όξινο φυτόχωμα είναι το κλειδί για την καλλιέργεια της γαρδένιας με επιτυχία. Αν το φυτόχωμα σας δεν είναι όξινο, προσθέστε συστηματικά ανά 15 μέρες σε οποιαδήποτε μορφή (χηλικός ή θειικός σίδηρος) για να αλλάξετε το επίπεδο pH. Η προσθήκη του σιδήρου πρέπει να γίνεται ενδιάμεσα κι όχι ταυτόχρονα με τη λίπανση. Εάν χρησιμοποιήσετε σίδηρο σε οργανική (χειλική) υγρή μορφή, στις γλάστρες στο μπαλκόνι σας προσοχή γιατί λερώνει το δάπεδο (το χρωματίζει) και δε καθαρίζει εύκολα.
Κλάδεμα της γαρδένιας
Όταν τελειώσει η περίοδος της ανθοφορίας, κλαδέψτε το φυτό σας ελαφρώς για να διατηρήσει όμορφο πυκνό και συνεχές το φύλλωμα. Απομακρύνετε όλα τα ξερά, κατεστραμμένα ή μπλεγμένα κλαδιά που τείνει να εμποδίσουν τη διείσδυση του ήλιου και της ροής του αέρα.
Η απομάκρυνση των ξερών λουλουδιών
Αφαιρέστε τα λουλούδια μόλις αρχίσουν να μαυρίζουν και να ξεραίνονται . Αυτό θα οδηγήσει στην εμφάνιση νέων ανθίσεων.
Η προστασία της γαρδένιας το χειμώνα
Η γαρδένια είναι ευαίσθητη στο κρύο όπως προαναφέραμε και μπορεί να καταστραφεί κατά τη διάρκεια σοβαρού κρύου χειμώνα. Ως εκ τούτου, η γαρδένια που καλλιεργείται σε εξωτερικούς χώρους, σε γλάστρες όπου ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος, θα πρέπει να τις μετακομίσετε σε εσωτερικούς χώρους για να τις προφυλάξετε το χειμώνα . Μερικές ποικιλίες γαρδένιας μπορεί να ανεχτούν θερμοκρασίες στους (-6 έως -10 0 C), αλλά κάτω από αυτή τη θερμοκρασία είναι δύσκολο να κρατηθούν αυτά τα φυτά.. Έτσι, μια γαρδένια θα είναι καλύτερα να τη διατηρήσετε σε εσωτερικούς χώρους με δροσερό κλίμα και το φυτό να το τοποθετήσετε κοντά σε ένα παράθυρο νότια, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τη κατάσταση κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να του παρέχετε ζεστασιά και θερμοκρασία πάνω από τους (10 0 C ). Η γαρδένια θα είναι πιο ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, και την άνοιξη τα φυτά θα είναι υγιή φυτά είναι ισχυρότερα.
Φυτοπροστασία – Εχθροί και ασθένειες
Οι πιο συχνοί εχθροί και τα κύρια παράσιτα που επιτίθενται στη γαρδένια είναι οι μελίγκρες, κοκκώδη, τετράνυχος και ακάρεα. Αποφεύγετε πότισμα ψηλά στο φύλλωμα αλλά και υπερβολικό πότισμα διότι μπορεί να έχετε προσβολή από μύκητα και πρέπει να επέμβετε έγκαιρα. Ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της προσβολής, ψεκάστε με το κατάλληλο σκεύασμα.
Η γαρδένια φυτό εσωτερικού χώρου
Φροντίδα
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί όταν τους φέρνουν μια γαρδένια γεμάτη άνθη μετά από λίγες εβδομάδες, το φυτό ρίχνει τα άνθη του και αρχίζει να μαραίνεται. Η απάντηση βρίσκεται στις συνθήκες στις οποίες η γαρδένια αναπτύσσεται. Η γαρδένια μπορεί επίσης με επιτυχία να καλλιεργηθεί σε γλάστρες σε εσωτερικούς χώρους και αντιμετωπίζεται σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, όταν αναπτύσσεται η γαρδένια σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι απαιτεί έντονο φως και υψηλή υγρασία. Η γαρδένια εσωτερικά δεν πρέπει να τοποθετείται σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία, αλλά το δωμάτιο να είναι φωτεινό και να δέχεται άφθονο ,αλλά έμμεσο φως. Οι ξηρές, μικρής διάρκειας ημέρες του χειμώνα θα είναι πιθανώς το πιο ενοχλητικό, ειδικά εάν στη γαρδένια δεν δίνεται αρκετή υγρασία. Μετακίνηση άνοιγμα των φώτων ώστε να μεγαλώσει η διάρκεια της ημέρας είναι καλοί τρόποι για να βελτιώσουν τις συνθήκες φωτισμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η υψηλή υγρασία είναι απαραίτητη για την εσωτερική φροντίδα της γαρδένιας. Ο ξηρός αέρας θα προκαλέσει γρήγορα τα λουλούδια και αυτά θα αρχίσουν να πέφτουν από το φυτό. Μπορείτε να αγοράσετε ένα υγρόμετρο ή ένα θερμόμετρο η συνδυασμό αυτών για τη μέτρηση της σχετικής υγρασίας και να προσαρμόσετε αναλόγως τα φυτά εσωτερικού χώρου σας και υγρόμετρο και να κρατήσει από φυτά εσωτερικού χώρου σας. Η γαρδένια προτιμά τη σχετική υγρασία περίπου 50-60 %. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξήσετε την υγρασία στο σπίτι, όπως η χρήση ενός υγραντήρα ή ομαδοποίηση των φυτών και η τοποθέτηση τους μαζί επάνω σε δίσκους με νερό και βότσαλα. Υδρονέφωση της γαρδένιας δεν συνιστάται, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με μυκητίαση και κηλίδωση των φύλλων. Το φυτόχωμα, το οποίο θα πρέπει να είναι χαλαρό και να διατηρείται υγρό, αλλά προσέξτε όχι μουλιασμένο. Παρακολούθηση συχνά της υγρασίας, του φυτοχώματος και καλό πότισμα, όποτε αυτό στεγνώνει. Οι θερμοκρασίες στο χώρο που αναπτύσσεται η γαρδένια θα πρέπει να είναι πιο δροσερές τις νυχτερινές ώρες και θερμότερες τις πρωινές.
Η φύτευση της γαρδένιας έξω στο κήπο
Η φύτευση της γαρδένιας έξω στο κήπο μπορεί να γίνει σε όξινο έδαφος με συμπλήρωμα τύρφης και οργανικής ουσίας, καλά αποστραγγιζόμενο και με καλό αερισμό. Ανοίχτε λάκκο πλάτους δύο φορές το μέγεθος της μπάλας ρίζας της γαρδένιας και εξίσου βαθιά όσο το μέγεθος της γλάστρας. Όταν τοποθετείτε το φυτό μέσα στο λάκκο, να είστε σίγουροι ότι η κορυφή της μπάλας της ρίζας είναι ελαφρώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Συμπληρώστε με μίγμα φυσικού εδάφους και τύρφης γύρω από το φυτό και απλώστε το για να μην υπάρχουν κενά. Ποτίστε αρκετά και συνεχίστε να ποτίζετε κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Συμβουλές υγείας για τη γαρδένια στο κήπο
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία και τη μακροζωία της γαρδένια σας στο κήπο. Εάν προσέχετε τα φυτά σας αυτά θα αναπτύσσονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων έτος παρά έτος.
Κλάδεμα: Το κλάδεμα της γαρδένιας είναι προτιμότερο να γίνει όταν το φυτό είναι αδρανές. Διαμορφώστε το σχήμα του φυτού αλλά μη αφαιρέσετε υπερβολικά το φύλλωμα του. Στο κλάδεμα χρησιμοποιείτε μόνο καθαρά ψαλίδια κλαδέματος που τα έχετε απολυμάνει για το κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.
Το επίστρωμα: το επίστρωμα θα βοηθήσει για τη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πευκοβελόνες, φλοιός, λεπτοαλεσμένο φλοιό ή άλλες οργανικές ύλες. Δημιουργείστε μια επιφάνεια κάλυψης με σάπια φύλλα που είναι παχιά πέντε εκατοστά περίπου και μην αφήσετε το επίστρωμα να αγγίξει τον κορμό του φυτού.
Κείμενο: Μανώλης Καπάνταης, Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος
Φωτογραφίες: Φυτώριο ΦΥΣΗ στο Χαλάνδρι
Το φυτώριο ΦΥΣΗ διαθέτει προσωπικό καταρτισμένο που μπορεί να σας ενημερώσει και να σας λύσει κάθε απορία για να έχετε άρτια φροντίδα στις γαρδένιες σας. Στο φυτώριο ΦΥΣΗ θα βρείτε υγιή φυτά, άριστης εμφάνισης σε διάφορα μεγέθη, φυτοχώματα συσκευασμένα, λιπάσματα, γλάστρες πήλινες και πλαστικές, υλικά άρδευσης και ποικίλο εξοπλισμό για τη φροντίδα των φυτών σας.