Μεγάλη προσφορά στα αρωματικά φυτά και βότανα για το Σαββατοκύριακο 17-18 Φεβρουαρίου 2018, ΜΟΝΟ 0,99 ευρώ το τεμάχιο. Επιλέξτε ανάμεσα σε 17 διαφορετικά είδη. ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ “ΦΥΣΗ”.
Αρωματικά φυτά για τον κήπο και τη βεράντα σας
Με τον όρο Αρωματικά φυτά περιγράφεται μία μεγάλη ομάδα φυτών με κοινό χαρακτηριστικό το ότι αποδίδουν άρωμα. Το άρωμα αυτό οφείλεται σε διάφορες χημικές πτητικές ενώσεις που παράγονται και συσσωρεύονται σε διάφορα μέρη των φυτών όπως είναι τα φύλλα, οι βλαστοί, τα άνθη, πολλές φορές και οι ρίζες. Οι πτητικές αυτές ενώσεις που ευθύνονται για τα ιδιαίτερα αρώματα των αρωματικών φυτών είναι κοινώς γνωστές σαν αιθέρια έλαια και η σύσταση και η συγκέντρωσή τους στους φυτικούς ιστούς μεταβάλλονται ανάλογα με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και το στάδιο ανάπτυξης των φυτών.
Αρωματικά Φυτά και χρήσεις
Φυσικά ο άνθρωπος έχει ανακαλύψει και χρησιμοποιήσει τα αρωματικά φυτά από πολύ νωρίς ενώ σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς τα αντίστοιχα αρωματικά φυτά έχουν σημαντική θέση στην παράδοση, τη διατροφή και την πρακτική ιατρική ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που συνδέονται με θρησκευτικούς μύθους.
Στις μέρες μας τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται φυσικά σαν αφεψήματα και αρτύματα στην κουζίνα και πολλά από αυτά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για τη θεραπευτική δράση που θεωρείται ότι έχουν σε κοινά προβλήματα. Τα αιθέρια έλαια που περιέχουν τα αρωματικά φυτά απομονώνονται και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών, καλλυντικών και φαρμάκων.
Τα περισσότερα αρωματικά φυτά αποτελούν ταυτόχρονα και μελισσοκομικά φυτά, δηλαδή με το εντυπωσιακό φύλλωμα, άνθη και άρωμα τους προσελκύουν τις μέλισσες, αυξάνοντας έτσι τη παραγωγή μελιού στο μελίσσι. Επιπλέον πολλά αρωματικά φυτά συνδυάζουν το πλούσιο άρωμά τους με την ωραία εμφάνιση αλλά και την αντοχή σε δύσκολους περιβαλλοντικούς παράγοντες,γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα σημαντικά στην κηποτεχνία και την αρχιτεκτονική τοπίου.
Τα βασικότερα αρωματικά φυτά της Ελλάδας
Στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες μεσογειακές χώρες υπάρχει τεράστιος πλούτος αυτοφυών αρωματικών φυτών. Χαρακτηριστικός είναι ο μεγάλος αριθμός ερευνών που γίνονται στη χώρα μας για τα αρωματικά φυτά με απώτερο σκοπό την αποδοτική εμπορική τους εκμετάλλευση. Κάποια από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά στην Ελλάδα είναι τα εξής: Βασιλικός, Δεντρολίβανο, Δίκταμο, Δυόσμος, Θρούμπι, Θυμάρι, Μέλισσα, Μέντα, Ρίγανη, Σιδερίτης (τσάι του βουνού), Φασκόμηλο, Χαμομίλι.
Τα αρωματικά φυτά στον κήπο
Όπως έχει ήδη αναφερθεί τα αρωματικά φυτά έχουν εκτεταμένη χρήση και στον κήπο.
- Φυτεύονται σε παρτέρια μόνα τους ή σε συνδυασμούς με άλλα ποώδη και θαμνώδη φυτά. Φυσικά όπως πάντα στη φύτευση των παρτεριών, χρειάζεται προσοχή ώστε να μην τοποθετούνται μαζί φυτά με διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα οι λεβάντες απαιτούν ελάχιστο πότισμα και δεν πρέπει να φυτεύονται μαζί με μελισόχορτο ή βασιλικό που απαιτούν συχνή άρδευση.
- Χαρίζουν το άρωμα τους σε βραχόκηπους. Ιδιαίτερα τα ξηροφυτικά αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το θρούμπι, οι λεβάντες, το σπαθόχορτο (υπέικο).
- Δημιουργούν μπορντούρες στα τελειώματα του χλοοτάπητα, οριοθετούν διαδρόμους και μονοπάτια. Το δεντρολίβανο και οι λεβάντες είναι αρωματικά φυτά ιδανικά για τη δημιουργία μπορντούρων ελεύθερης ή μη ανάπτυξης.
- Κάποια αρωματικά φυτά όπως έρπουσες ποικιλίες θυμαριού και ο δυόσμος μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν φυτά εδαφοκάλυψης.
- Στα μπαλκόνια, στις αυλές, σε εισόδους σπιτιών φυτεύονται σε φυτοδοχεία μόνα τους ή στη βάση μικρών δέντρων.
- Στο λαχανόκηπο έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο αφού προσελκύουν τις μέλισσες που είναι πολύ σημαντικές για την επικονίαση αλλά και διάφορα ωφέλημα αρπακτικά έντομα. Επιπλέον ο βασιλικός θεωρείται εμπειρικός δείκτης ποτίσματος. Είναι αρωματικό φυτό που χρειάζεται τακτικό πότισμα και επομένως αντιδρά άμεσα στην έλλειψη εδαφικής υγρασίας. Αν φυτευτεί κοντά σε λαχανικά που χρειάζονται νερό αλλά όχι υπερβολικό θα δείξει πότε ακριβώς χρειάζεται να γίνει το πότισμα.
Πότε συλλέγουμε και αποξηραίνουμε τα αρωματικά φυτά από τη γλάστρα μας.
Ο βασικός στόχος κατά τη συλλογή των αρωματικών φυτών είναι αυτή να γίνει την περίοδο που τα φυτά έχουν το περισσότερο άρωμα. Χρονικά η περίοδος αυτή διαφέρει ανάλογα με το αρωματικό φυτό αλλά και την περιοχή και τις κλιματικές και καιρικές συνθήκες. Παρόλα αυτά υπάρχει ένας εμπειρικός κανόνας που καθορίζει την περίοδο της συγκομιδής και ορίζει ότι η συλλογή των αρωματικών φυτών πρέπει να γίνεται όταν αρχίζουν να ανοίγουν τα άνθη.
Η συλλογή πρέπει να γίνεται με καλό καιρό, ηλιοφάνεια και χωρίς υγρασία. Φυσικά για τη συλλογή των βλαστών ή των ανθέων θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθαρό και κοφτερό κλαδευτήρι ή μαχαίρι που να μην τραυματίζει το φυτό.
Η αποξήρανση των αρωματικών φυτών γίνεται συνήθως με δέσιμο σε ματσάκια και τοποθέτηση τους ανάποδα σε προστατευμένο χώρο, σκιερό και δροσερό, π.χ. σε ένα καθαρό σημείο στην αποθήκη σας, μέχρι να ξεραθούν καλά. Στη συνέχεια τρίβετε καλά τα αποξηραμένα αρωματικά. Το άρωμα τους θα σας συναρπάσει.
Στο φυτώριο “ΦΥΣΗ” διαθέτουμε αρωματικά φυτά και βότανα υψηλής ποιότητας, στις πιο προσιτές τιμές. Δημιουργήστε τον δικό σας αρωματόκηπο ή μια γωνιά με βότανα στη βεράντα ή ακόμα και στο περβάζι της κουζίνας σας.
Οι γεωπόνοι του φυτωρίου μας καθώς και το έμπειρο προσωπικό μας είναι πάντα διαθέσιμο να σας εξυπηρετήσει σε κάθε ανάγκη ή συμβουλή χρειάζεται ο κήπος και η βεράντα σας. Μια επίσκεψη στο ΦΥΤΩΡΙΟ “ΦΥΣΗ” σίγουρα θα σας ανταμείψει!!