Η Ποινσέτια κατάγεται από την Κεντρική Αμερική και πιο συγκεκριμένα από το Μεξικό. Ο πρώτος αμερικανός πρέσβης στη χώρα αυτή, ο Joel Roberts Poinsett, βοτανολόγος και γιατρός, την έφερε το 1828 στις ΗΠΑ και από εκεί άρχισε το μεγάλο ταξίδι για να γίνει αγαπητή σε όλο τον κόσμο και να συνδεθεί με την γιρτή των Χριστουγέννων.
Ήταν ανέκαθεν στην ιστορία, περιζήτητο φυτό με μεγάλη αξία, που ίσως δικαιολογείται από το κατακόκκινο και εντυπωσιακό άνθος του μέσα στο χειμώνα. Πέρα από τον αμερικάνο πρέσβη, και ο Μοντεζούμα, ο τελευταίος βασιλιάς των Αζτέκων, απαιτούσε να του φέρνουν μέσα στο κρύο ανθισμένες Ποινσέτιες από τα δάση στα πεδινά όπου αναπτύσσεται μέχρι τα υψίπεδα του Μεξικού.
Λίγα λόγια για αυτό το πανέμορφο λουλούδι και πώς να το φροντίσετε:
Μπορεί να φτάσει έως και 4,5 μέτρα ύψος. Ακόμη και στην Ελλάδα μπορεί να το βρει κανείς σε αυλές σπιτιών στην Πελοπόννησο ή στην Κρήτη κα σε αυτό το ύψος. Όταν τελειώσει η ανθοφορία του στα μισά του χειμώνα συνήθως, ελαττώνουμε το πότισμα και απλώς το καθαρίζουμε από τα ξερά πλέον κόκκινα φύλλα. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να ρίξει και όλα τα φύλλα του, ωστόσο το αφήνουμε να ξεχειμωνιάσει. Όσο μένουν πράσινοι και ζωντανοί οι βλαστοί , δεν ανησυχούμε! Στο τέλος του χειμώνα μπορούμε να κλαδέψουμε χαμηλά, αν τυχόν έχουν πέσει όλα τα φύλλα. Και πλησιάζοντας στην άνοιξη μπορούμε να το βγάλουμε σε εξωτερικό χώρο.
Όσον αφορά στη λίπανση , διαλέγουμε πάντα ένα λίπασμα με αρκετό κάλιο και όχι πολύ άζωτο. Για το πότισμά του εκτός της περιόδου διαχείμασης που αναφέραμε, ο γενικός κανόνας είναι ότι αποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία καθώς και την υπερβολική ξηρασία. Το χειμώνα το βάζουμε κατά κανόνα μέσα. Σε θερμοκρασίες κάτω των 13 βαθμών η Ποινσέτια δυστυχώς «κακοπερνάει». Προσοχή, όσο το έχουμε μέσα στην περίοδο των γιορτών, το βάζουμε μακριά από θερμαντικά σώματα γιατί αλλιώς επισπεύδουμε την απάνθιση. Με αυτό το κόλπο κρατάμε πιο πολύ καιρό τα ζεστά κόκκινα άνθη.
Για να ξαναέχουμε τα όμορφα κόκκινα φύλλα και την επόμενη χρονιά ενόψει Χριστουγέννων, κάνουμε το εξής:
Από αρχές Οκτώβρη, κάθε μέρα από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το επόμενο πρωί πρέπει να είναι στο σκοτάδι (εννοούμε απόλυτο σκοτάδι!).
Κι εμείς οι ίδιοι μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης, ακόμα ενθουσιαζόμαστε με την ιστορία κάθε φυτού και εντυπωσιαζόμαστε όταν διαπιστώνουμε πόσο μεγάλη κοινωνική και πολιτιστική αξία έχουν φυτά που διαθέτουμε στο Φυτώριο μας. Για τις Ποινσέτιες όμως, μάλλον πιο πολύ χαιρόμαστε να σας τις προσφέρουμε, να σας δίνουμε κάθε πληροφορία που χρειάζεστε, να σας διηγούμαστε την ιστορία τους και να συμβάλουμε κι εμείς όσο μπορούμε για να έχετε πιο ωραία Χριστούγεννα!
Καλές Γιορτές σε όλους μας!