Βασιλικός (Ocicum Basilicum) από 2,50ευρώ μόνο 1,60ευρώ
Ο γνωστός σε όλους μας από την μαγειρική Βασιλικός, είναι συνήθως ένα μονοετές βότανο με έντονο άρωμα και υπέροχη γεύση που παραμένει σχετικά χαμηλό σε ύψος. Κάποια είδη του βασιλικού μπορούν να είναι διετή ή ακόμα και πολυετή και να φτάνουν μέχρι το 1,5m. Όλες οι ποικιλίες του αναπτύσσονται ταχύτατα.
Ο βασιλικός μας προσφέρει τα εύγευστα φύλλα του και την ευωδιά του, τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και ως εντομοαπωθητικό. Αυτή η ιδιότητά του τον κάνει χρήσιμο και στις βιολογικές καλλιέργειες! Ενώ ανεξάρτητα από το αν καλλιεργούμε βιολογικά ένας βασιλικός δίπλα στις μελιτζάνες μας, τις κάνει πιο γλυκές!
Φροντίδα – Περιποίηση
Ο βασιλικός φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία είτε στον κήπο είτε σε γλάστρα, χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώματα.
Χρειάζεται τουλάχιστον 3-4 ώρες απευθείας ήλιου για να είναι εύρωστος.
Το πότισμα πρέπει να είναι συχνό. Όποτε στεγνώνει το χώμα τον ξαναποτίζουμε. Επειδή αναπτύσσεται γρήγορα στις περισσότερες περιπτώσεις τον ποτίζουμε καθημερινά το καλοκαίρι.
Ο βασιλικός είναι ένα φυτό που δίνει όλη του την δύναμη στα άνθη του. Έτσι, αν θέλουμε να έχουμε ένα πλούσιο και υγιή βασιλικό πρέπει να κόβουμε-κλαδεύουμε τα λουλούδια του που συνήθως έχουν μωβ ή πιο σπάνια άσπρης απόχρωσης χρώματα. Μπορούμε ακόμα να κλαδέψουμε το φυτό και πολύ χαμηλά, αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, κι αυτό συνεχίζει να αναπτύσσεται.
Αν θέλουμε, επιλεκτικά μπορούμε να βοηθήσουμε τους βασιλικούς μας με λίπασμα όταν δεν είμαστε σε περίοδο καύσωνα.
Οι περισσότερες ποικιλίες βασιλικού δεν αντέχουν το κρύο. Όταν η θερμοκρασία πέφτει για να το διατηρήσουμε, τον βάζουμε σε θέσεις απάνεμες και με πολύ ήλιο ή ακόμα και μέσα στο σπίτι σε φωτεινούς χώρους.
Αξίζει να το ξέρεις
Προφανώς η ονοματολογία του έχει τις ρίζες της στη ελληνική γλώσσα και προέρχεται μάλλον από την Χριστιανική πίστη:
Λέγεται ότι η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που αναζητούσε τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα, μετά από πολλές προσπάθειες βρέθηκε μπροστά σε ένα βότανο με υπέροχη μυρωδιά. Αμέσως “φωτίστηκε” και αντιλήφθηκε ότι κάτω από αυτό το φυτό βρίσκεται το Τίμιο Ξύλο. Για αυτό, το φυτό ονομάστηκε βασιλικός ως μία δημιουργία που προήλθε από το αίμα του “Βασιλιά των Βασιλέων”.
Σήμερα πολλοί μάγειρες το χαρακτηρίζουν ως τον “Βασιλιά των Αρωματικών” και έχει περίοπτη θέση στην ελληνική, ιταλική και πολλές ασιατικές κουζίνες.
Ακόμα είναι συστατικό σε διάφορα ιατρικά σκευάσματα και έχει εφαρμογή στην παραδοσιακή ινδική ιατρική, την γνωστή Αγιουρβέδα (Auyrveda). Με τον βοτανολόγο John Gerard να ισχυρίζεται κάποτε πως τρώγοντας βασιλικό απαλύνονται οι πόνοι από τσίμπημα σκορπιού.
Στον τελευταίο ισχυρισμό ίσως μπορεί να βρεθεί μία σύνδεση με το μυθικό τέρας και τρομακτικό ερπετό τον “Βασιλίσκο” όπου μία ματιά του μπορούσε να παγώσει κάποιον και το δηλητήριο ήταν θανάσιμο με την μόνη θεραπεία να κρύβεται στον βασιλικό!
Πηγές: http://www.bonappetit.com/test-kitchen/ingredients/article/the-etymology-of-basil, https://en.wikipedia.org/wiki/Basil
Δώστε μας την παραγγελία σας με το είδος, το χρώμα και την ποσότητα των φυτών που θέλετε:
στο facebook https://www.facebook.com/fytorioFISI
με email info@fisi.gr
με τηλέφωνο 2106844926
μέχρι την Πέμπτη 07/07/2016 και μέχρι τις 07:00μ.μ.