Η Σεφλέρα είναι τροπικό φυτό με καταγωγή από τη Μαλαισία. Είναι αειθαλής και το ύψος της στα τροπικά περιβάλλοντα φτάνει στα 8-9 μέτρα, στην Ελλάδα φτάνει εύκολα μέχρι τα 2m. Τα φύλλα της είναι σύνθετα έχουν το σχήμα της παλάμης και το κάθε ένα αποτελείται από 7-9 φυλλάρια με μήκος 9-20 cm και πλάτος 4-10 cm.
Στη χώρα μας με την κοινή ονομασία Σεφλέρα συνήθως αναφερόμαστε στο είδος Schefflera arboricola που είναι γνωστό και με την ονομασία “ομπρελόδεντρο νάνο”. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και η ποικιλία του είδους S. arboricola “Gold Capella”, χρυσόφυλλη σεφλέρα, τα φύλλα της οποίας έχουν κίτρινες κηλίδες. Στη συνέχεια του άρθρου με την ονομασία Σεφλέρα θα εννοείται το είδος S. arboricola που στην Ελλάδα διακοσμεί εσωτερικούς χώρους αλλά και μπαλκόνια όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Γενικά η Σεφλέρα είναι εύκολη στην καλλιέργειά της και φημίζεται για την αντοχή της στις δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης και την παραμέληση. Παρόλα αυτά για να είναι υγιής και να αναπτύσσεται ώστε να δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον στο εσωτερικό χώρο ή το μπαλκόνι χρειάζεται να δεχθεί τις κατάλληλες φροντίδες.
Κατάλληλη θέση για την τοποθέτηση της σεφλέρας.
Στη Σεφλέρα αρέσει το φως του ήλιου αλλά δεν χρειάζεται να εκτίθεται άμεσα στο ηλιακό φως. Γενικά προσαρμόζεται εύκολα και σε σημεία χωρίς πολύ φως. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι στους εσωτερικούς χώρους, η Σεφλέρα θα πρέπει να τοποθετείται σε ηλιόλουστες θέση αλλά όχι κοντά σε παράθυρα και πόρτες με άμεσο ηλιακό φως. Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και της άμεσης έκθεσης θα προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της.
Πόσο πότισμα χρειάζεται η σεφλέρα;
Η Σεφλέρα είναι τροπικό φυτό και επομένως από τη φύση της αρέσκεται στην υψηλή υγρασία του περιβάλλοντος, όχι όμως και στην πολύ υγρασία του μέσου ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι το πότισμα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή όταν το χώμα της γλάστρας έχει στεγνώσει. Συνήθως πότισμα μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό για τους εσωτερικούς χώρους.
Όταν η Σεφλέρα αναπτύσσεται σε εξωτερικό χώρο το πότισμα ακολουθεί τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Όπως έχει ήδη αναφερθεί ιδιαίτερα σημαντική είναι η διατήρηση της υγρασίας σε υψηλά επίπεδα γύρω από τη Σεφλέρα. Αυτό μπορεί να γίνει απλά αν μέσα σε ένα πιατάκι γλάστρας τοποθετηθούν χαλίκια και νερό και πάνω σε αυτό τοποθετηθεί η γλάστρα με τη Σεφλέρα.
Η εξάτμιση του νερού θα δημιουργήσει την υγρασία που χρειάζεται η Σεφλέρα. Προσοχή χρειάζεται ώστε το πιατάκι να παραμένει υγρό αλλά και καθαρό. Το καλοκαίρι στους εσωτερικούς χώρους το ψέκασμα των φύλλων με νερό είναι μάλλον απαράιτητο.
Σωστή λίπανση της σεφλέρας για καλύτερη ανάπτυξη.
Για τη λίπανση της Σεφλέρας δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου. Συνήθως λίπανση με ένα λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου κάθε 15 μέρες είναι αρκετό. Επιπλέον λίπανση με σίδηρο 2 φορές το χρόνο θα αποτρέψει το κιτρίνισμα των φύλλων.
Κλάδεμα και καθάρισμα από ξερά κλαδιά και φύλλα.
Η Σεφλέρα χρειάζεται διακριτικό κλάδεμα προκειμένου να διατηρεί ωραίο σχήμα. Το κλάδεμα γίνεται στις αρχές της άνοιξης, αν και η περίοδος του κλαδέματος έχει μεγαλύτερη σημασία όταν η Σεφλέρα αναπτύσσεται σε εξωτερικό χώρο.
Το κλάδεμα μοιάζει περισσότερο με κορυφολόγημα αφού ουσιαστικά κόβονται οι κορυφές των βλαστών για να αναπτυχθούν οι πλάγιοι βλαστοί και να αποκτήσαει το φυτό πιο συμπαγή και ομοιόμορφη ανάπτυξη. Στη βάση του φυτού, δίπλα στον κεντρικό κορμό, συνήθως αναπτύσσονται παραφυάδες. Οι παραφυάδες αυτές πρέπει να αφαιρούνται ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερος αερισμός στη βάση του φυτού, που θα ευνοήσει τη σωστή ανάπτυξη. Ακόμα πρέπει να αφαιρούνται συχνά τα φύλλα που τυχών έχουν κιτρινίσει και θα πέσουν.
Επίσης σημαντικό τόσο για τη Σεφλέρα όσο και για τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι το καθάρισμα των φύλλων από τη σκόνη με ένα νωπό πανί.
Μεταφύτευση της σεφλέρας σε νέα γλάστρα
Η Σεφλέρα παρόλο που αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό, δεν χρειάζεται συχνά αλλαγή γλάστρας. Αυτό που ενδεχομένως χρειάζεται είναι να συμπληρώνεται τακτικά το εδαφικό υπόστρωμα. Μεταφύτευση γίνεται μόνο όταν οι ρίζες βγουν στην επιφάνεια της γλάστρας. Η καινούρια γλάστρα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη γιατί σε αυτή την περίπτωση το ριζικό σύστημα θα αναπτυχθεί πολύ σε σχέση με το υπέργειο με αποτέλεσμα το φυτό να μην μεγαλώνει για μεγάλο διάστημα.
Με την ονομασία Σεφλέρα (Schefflera) περιγράφεται ένα ολόκληρο γένος ανθοφόρων κυρίως φυτών της οικογένειας “Araliaceae”. Τα περισσότερα φυτά του γένους είναι δέντρα ή θάμνοι και έχουν σύνθετα παλαμοειδή φύλλα. Πολλά από αυτά είναι γνωστά καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου.