Προσθέστε κοπριά στο λαχανόκηπο και τα οπωροφόρα δένδρα
Η κοπριά είναι ένα 100% φυσικό οικολογικό λίπασμα, πολύ πλούσιο σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για τα φυτά μας. Είναι ένα υλικό που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν οι καλλιεργητές ιδιαίτερα στην παραγωγή λαχανικών. Στη σύγχρονη βιολογική γεωργία η αξία της κοπριάς έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, εκτός από την πρακτική και την παρατήρηση, και έτσι η ολοκληρωμένη θρέψη και παραγωγικότητα των φυτών βασίζεται στη χρήση της.
Η κοπριά χρησιμοποιείται κατά κόρων στους λαχανόκηπους και στα οπωροφόρα δένδρα καθώς αυξάνει σημαντικά την παραγωγή αλλά και ποιότητα των καρπών.
Παράλληλα η κοπριά λειτουργεί και ως εδαφοβελτιωτικό, με αποτέλεσμα να επιδρά και μακροπρόθεσμα βελτιώνοντας τις φυσικές ιδιότητας του εδάφους:
- Αυξάνει την ικανότητα συγκράτηση του διαθέσιμου νερού, ιδιαίτερα σε ξηρές περιόδους του έτους.
- Βελτιώνει τον αερισμό και την αποστράγγιση του εδάφους με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών.
- Ταυτόχρονα κάνει το χώμα πιο εύκολο και διαχειρίσιμο για την καλλιέργεια κυρίως των λαχανικών φυτών.
- Περιορίζει τη συμπίεση των συνεκτικών εδαφών.
- Βελτιώνει τη δομή και τη σύσταση στα ελαφρά και αμμώδη εδάφη.
Θρεπτικά συστατικά που περιέχει η κοπριά.
Γενικά, οι κοπριές που παράγονται από διαφορετικά είδη ζώων, διαφέρουν μεταξύ τους στην αναλογία των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν και όχι στην ύπαρξη ή απουσία θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την ανάπτυξη των λαχανικών και των οπωροφόρων δένδρων. Η σύσταση κάθε κοπριάς εξαρτάται από το είδος και την ηλικία των ζώων, από τη διατροφή τους αλλά και από τον τρόπο που ενσταβλίζονται. Έτσι για παράδειγμα, η κοπριά από πρόβατα και άλογα είναι πιο πλούσια σε οργανική ουσία και άζωτο σε σχέση με την κοπριά από βοοειδή, χοίρους και πουλερικά. Η κοπριά πουλερικών έχει λιγότερη υγρασία και είναι πιο συμπυκνωμένη από τις άλλες.
Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει η κοπριά είναι: Άζωτο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Επιπλέον εμπλουτίζει το έδαφος με μικροστοιχεία όπως είναι το βόριο, ο χαλκός, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.
Ποιά κοπριά θεωρείται καλής ποιότητας.
Η κοπριά για να θεωρηθεί καλής ποιότητας πρέπει να πληρεί τα παρακάτω βασικά κριτήρια:
- Να είναι καλά χωνεμένη ή να βρίσκεται σε προχωρημένη ζύμωση. Η χώνευση γίνεται στο έδαφος από τους διάφορους μικροοργανισμούς και απαιτεί αρκετό χρόνο. Κατά τη διαδικασία αυτή τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη κοπριά μετατρέπονται σε μορφές εύκολα προσλήψιμες από τα φυτά. Καλά χωνεμένη θεωρείται η κοπριά όταν ο λόγος άνθρακας/άζωτο είναι ίσος με 20/1.
- Να μην έχει έντονη οσμή. Η έντονη οσμή της κοπριάς είναι σημάδι ότι δεν έχει τελειώσει η διαδικασία της χώνεψης.
- Να μην έχει υγρασία πάνω από 15-20%
- Να μην περιέχει σπόρους ζιζανιών και ιδιαίτερα πολυετών.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και η άποψη ότι η κοπριά πρέπει να ενσωματώνεται στο έδαφος νωπή κυρίως γιατί κατά τη χώνεψη χάνονται σημαντικές ποσότητες οργανικής ουσίας και αζώτου όταν η κοπριά αφήνεται εκτεθειμένη στη βροχή. Επιπλέον με τη φρέσκια κοπριά προστίθενται στο έδαφος και περισσότεροι μικροοργανισμοί. Η φρέσκια όμως κοπριά προκαλεί εγκαύματα στα φυτά ιδιαίτερα όταν προστεθεί στο έδαφος κοντά στην περίοδο φύτευσης.
Η αλήθεια είναι ότι η καλά χωνεμένη κοπριά που έχει δεχθεί σωστή επεξεργασία και καλή αποθήκευση είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και το σπουδαιότερο είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά είναι άμεσα διαθέσιμα στα φυτά.
Ποσότητα και εφαρμογή κοπριάς
Η ποσότητα της κοπριάς που πρέπει να ενσωματωθεί στο έδαφος εξαρτάται από το είδος της, το έδαφος και την καλλιέργεια. Η εφαρμογή της κοπριάς μπορεί να γίνει είτε σε όλη την επιφάνεια της καλλιέργειας είτε στις γραμμές και τις θέσεις φύτευσης.
Στο λαχανόκηπο συνήθως η εφαρμογή γίνεται στις γραμμές ή τις θέσεις φύτευσης. Αυτός είναι και ο οικονομικότερος τρόπος για μικρές εκτάσεις.
Στα οπωροφόρα δένδρα η προσθήκη κοπριάς γίνεται γύρω από τον κορμό του κάθε δένδρου και σε ποσότητα ανάλογη με την ηλικία του δένδρου και τις συστάσεις του κάθε προϊόντος που διαθέτουμε.
Σε κάθε περίπτωση οι γεωπόνοι και το εξειδικευμένο προσωπικό στο ΦΥΤΩΡΙΟ ΦΥΣΗ μπορεί να σας κατατοπίσει και να σας συμβουλέψει για τη χρήση κοπριάς στο λαχανόκηπο και στα οπωροφόρα δένδρα σας. Μια επίσκεψη στο Φυτώριο μας αρκεί για να δείτε από κοντά την γκάμα και την ποιότητα των προϊόντων μας.
Όλες οι κοπριές που διαθέτουμε στο Φυτώριο ΦΥΣΗ είναι συσκευασμένες,απαλλαγμένες από σπόρους ζιζανίων, καλά χωνεμένες και έτοιμες για απευθείας χρήση στο λαχανόκηπο και τα οπωροφόρα δένδρα σας.